Vodič kroz BBSing (3)

(AUTOR: Aleksandar Zambelli)


BBSing i Internet

Brat protiv brata

Iako je teško reći tko je ovdje mlađi, a tko stariji brat, s obzirom na datum rođenja, BBSing je u svakom slučaju zreliji brat. Popularnost BBS-a započela je već krajem 80-ih godina, a svoj vrhunac je doživjela početkom 90-ih godina. Internet je preuzeo primat BBS-u tek u posljednjih nekoliko godina, kada ga je zasjenio svojom raznolikošću, opsegom i, naravno, grafičkim sučeljem. Mnogi su u početku velikog "Internet booma" predvidjeli izumiranje BBSinga. Neki časopisi su pokušali pokopati BBSing, licemjerno se okrenuvši protiv onog čega su i sami nekad bili dio ("Da, dragi čitatelji, i nekoliko godina nakon Internetske revolucije postoje neobične skupine ljudi koje se okupljaju po mračnim zakutcima BBS-ova, za koje je "ANSI terminal" još zakon, koji "moderiraju" svoje grupe i pišu nekim neobičnim, pretpotopnim starohrvatskim standardima... žalimo ih zajedno!" - Oleg Maštruko u časopisu BUG). Svjedoci smo da BBS još uvijek živi i bori se za svoj opstanak, nudeći nešto što Internet nikad neće imati - domaću atmosferu i prijateljski odnos kakav vlada među svim BBSerima.

No sysopi i korisnici BBS-ova ubrzo su shvatili da je Internet možda upravo i spas za BBSing, jer bi otvaranjem prema svijetu uspjeli zadržati korisnike i privući nove. Stoga su uspostavljene veze između Fidoneta, najveće mreže BBS-ova u svijetu, i Interneta. Danas te veze vrlo uspješno funkcioniraju i razbijaju sliku BBSinga kao autarkične zajednice, zatvorena od ostalog svijeta.

Fidonet - Internet Gateway

Veze između BBS-a i Interneta funkcioniraju u obliku gatewaya. Gateway je čvor u Fidonetu koji redovito razmjenjuje poštu s Internetom. Prvi Fidonet-Internet gateway u Hrvatskoj otvoren je u travnju 1994. godine na Alt BBS-u. Tom je gatewayu dodijeljen čvor 105 u Croatianetu i njegova adresa glasi 2:381/105. Uskoro su otvoreni i gatewayi na G-Box BBS-u i Sprint BBS-u, te nedavno na dubrovačkom VDBBS-u, ali gateway na Alt BBS-u je ostao primarni i osnovni gateway Croatianeta i Interneta.

Uloga gatewaya svodi se na dvije funkcije: razmjena privatne pošte (netmail, e-mail) i razmjena konferencijske pošte (na Internetu poznate kao newsgroups). Pošta se razmjenjuje desetak puta dnevno. U dogovoru s CARNet-om, na Internet se prenosi 15 konferencija Croatianeta. Sve te konferencije imaju zajednički prefiks - HR.FIDO.*.

Da bi slanje e-maila, te pisanje u konferencije na Internetu bilo moguće, svaki korisnik Croatianet BBS-a zapravo dobija e-mail account. Sintaksa e-mail adrese korisnika BBS-a je sljedeća: Ime.Prezime@imeBBS-a.fido.hr. Dakle, ako je vaše ime Marko Marković i korisnik ste Crosat BBS- a, vaša će e-mail adresa glasiti: Marko.Markovic@crosat.fido.hr.

Jedina razlika između tog i standardnog e-mail accounta je što e-mail možete skidati samo s tog BBS-a (ne možete npr. koristiti Eudoru da biste skinuli e-mail) i što takav e-mail putuje nešto sporije nego standardni. Pisanje u konferencije koje se prenose na Internet posve je jednako pisanju u ostale konferencije na BBS-u jer će gateway automatski prilikom razmjene pošte promijeniti vaše ime i prezime u From: polju u vašu e-mail adresu.

Ako u te konferencije pišete s Interneta, prilikom prenošenja tih konferencija u Croatianet doći će do gubitka imena u To: polju. Naime, znamo da u Internet news grupama ne postoji To: polje pa će sve poruke s Interneta na BBS-u imati "ALL" u To: polju. Postoji način da se to izbjegne, a to je da u prvi red teksta poruke napišete: "X-Ftn-To: Ime Prezime". Naravno, bez navodnika. Nažalost, ova preporuka se rijetko poštuje među Internet korisnicima, tako da često njihove poruke gledane s BBS- a znaju izgledati vrlo kaotično i neuredno.

Najveći problem Croatianet konferencija koje se prenose na Internet upravo je ta (ne)kultura korisnika s Interneta koji ne poznaju pravila koja vladaju u BBSingu. Tako njihove poruke često obiluju prekomjernim citatima, predugačkim potpisima, a zna se dogoditi i da neki "vanzemaljac" pukne UUE-kodiranu datoteku u konferenciju. Moderatori tih konferencija najčešće imaju najviše posla s tim korisnicima s Interneta, ali uz malo volje i strpljenja, sve na kraju ispadne dobro i neugodni ispadi su vrlo rijetki. Problem moderatora je što oni ne mogu isključiti Internet korisnike iz konferencije, kao što mogu učiniti s BBS korisnicima. Iako se obično svi problemi izglade e-mailom, u slučaju da neki korisnik je izrazito problematičan i uporan, moderator se može obratiti administratoru računala s kojeg se problematični korisnik javlja, koji može korisniku oduzeti account. U najgorem slučaju, moderator može zatražiti isključenje konferencije s Interneta čime onda ispaštaju svi Internet korisnici koji prate konferenciju.

Kako poslati e-mail s BBS-a ?

E-mail s BBS-a se šalje kao običan netmail adresiran na Fidonet-Internet gateway. Dakle, pretpostavimo da mi želite poslati s BBS-a e-mail na azambell@public.srce.hr. Ako koristite Blue Wave OLR i Blue Wave format paketa, onda ćete u To: polje netmaila napisati "UUCP" (bez navodnika), a u Address: polje napisat ćete 2:381/105. U prvi red teksta poruke napisat ćete "To: azambell@public.srce.hr" (opet bez navodnika, naravno). Ako koristite neki QWK offline reader i QWK format paketa, onda e-mail na većini BBS-ova možete poslati tako da odmah u To: polje napišete e-mail adresu, a u prvi red teksta poruke "To: 2:381/105", budući da kod QWK-a ne postoji Address: polje. Ukoliko vaš BBS razmjenjuje poštu s nekim BBS-om koji ima vlastiti gateway, raspitajte se kod sysopa za adresu gatewaya i slobodno koristite taj bliži gateway umjesto splitskog 2:381/105.

Osim one već navedene sintakse e-maila, postoji još jedan način formulacije e-mail adrese korisnika BBS-a. Njezina sintaksa je sljedeća:

Ime.Prezime@p<point>.f<čvor>.n<mreža>.z<zona>.fidonet.org

To bi na primjeru Marka Markovića s Crosat BBS-a (2:381/111) izgledalo ovako: Marko.Markovic@p0.f111.n381.z2.fidonet.org

Dakle, zapravo se radi o netmail adresi razloženoj na sastavne dijelove. Ovakva sintaksa je vrlo korisna kad morate poslati netmail na veliku udaljenost. Naime, zamislite da imate prijatelja u Kanadi po imenu John Doe čija netmail adresa glasi 1:24/135. Poznato vam je samo njegovo ime i netmail adresa. Ako biste mu odlučili poslati standardni netmail, zbog specifične Fidonet tehnologije razmjene pošte ta bi poruka došla do njega tek za nekoliko tjedana, možda mjeseci, a možda nikada. U tom slučaju biste mogli primijeniti gore navedenu sintaksu i poslati netmail prijatelju kao e-mail na adresu: John.Doe@p0.f135.n24.z1.fidonet.org. Poruka bi do njega stigla za 1-2 dana, kao da se radi o netmailu s jednog na drugi kraj Hrvatske!

Prilog: Prvi hrvatski BBS na Internetu!

Početkom ove godine hrvatska BBS scena obogaćena je jednim novim, posebnim BBS-om. Iako je taj događaj prošao gotovo neprimjetno, kako u novinama i časopisima, tako i na Internetu i BBS-u, on predstavlja pravo osvježenje i značajnu stepenicu u razvoju hrvatskog BBSinga.

Naime, dubrovački VDBBS postao je prvi hrvatski BBS dostupan preko Interneta koristeći Telnet protokol. Neko vrijeme je bio u eksperimentalnoj fazi, ali danas je posve osposobljen za rad i njegovi Internet posjetioci mogu punopravno sudjelovati u konferencijama Croatianeta i dubrovackog DuNeta.

Postojanje BBS-a dostupnog korisnicima iz čitavog svijeta predstavlja jednu novu stranicu u razvoju BBSinga. Iako je problem "zatvorenosti" Croatianeta donekle riješen prenošenjem nekih konferencija Croatianeta na Internet, to nije nikad bilo pravo riješenje jer hrvatskim news serverima može se pristupati samo iz Hrvatske. VDBBS je dostupan korisnicima iz čitavog svijeta što znači da npr. Hrvati u Americi mogu bez problema sudjelovati u konferencijama Croatianeta, iako se nalaze s druge strane oceana.

VDBBS je dostupan i preko obične modemske veze, ali se preko Interneta na BBS može istovremeno logirati više korisnika.

Broj VDBBS-a je 020/411-247, BBS radi na 28800 bps i dostupan je 24 sata dnevno. Preko Interneta možete mu pristupiti na adresi: telnet://vdbbs.vdu.hr. Preporuča se upotreba nekog naprednog Telnet programa, poput NetTerma ili ZOC-a, koji podržavaju ANSI color te Zmodem protokol.


E-mail autora: azambell@public.srce.hr
Članak je objavljen u časopisu PC-chip. Zahvaljujemo se redakciji na dozvoli za korištenje.
Home Page Previous Page
This page is maintained by Zdravko Blagdan (blagi@remove_if_not_spammer.blagi.net). Last modified 30 Apr 2007.